Wat is de BedrijvenWijzer?
De BedrijvenWijzer is een online tool die je snel en gratis inzicht geeft in welke bedrijven in de buurt het best bij jou passen. De tool is vergelijkbaar met hoe de Stemwijzer werkt. Handig om je even te oriënteren of handig wanneer je op zoek bent naar een stage, afstudeeropdracht, bijbaan of startersfunctie. Daarnaast geeft het ook inzicht in jouw persoonlijkheid en welke bedrijfscultuur bij je past.
Voor wie is de BedrijvenWijzer?
Momenteel rollen we de BedrijvenWijzer uit in Twente en is beschikbaar voor studenten/alumni van de Universiteit Twente en Hogeschool Saxion in Enschede. Het is voor studenten die gewoon even willen oriënteren op bedrijven in de buurt die bij hun passen of wanneer je op zoek bent naar een stage, afstudeeropdracht, bijbaan of startersfunctie.
Is de BedrijvenWijzer gratis?
Ja! De dienst is geheel gratis en je zit ook nergens aan vast. Geen recruiters, geen gespam. Jij bent de baas.
Hoeveel moeite kost de BedrijvenWijzer?
Maximaal 5 minuten van je tijd.
Wat krijg ik precies als ik de BedrijvenWijzer invul?
Je ontvangt via de mail een link naar je persoonlijke BedrijvenWijzer profiel. Hierop zie je in één oogopslag welke bedrijven in de buurt het beste bij jou passen. Van elk bedrijf kun je inzien in welke mate het bedrijf bij jou past. Zowel op jouw persoonlijkheid, de bedrijfscultuur als de algemene fit met een bedrijf. Dit drukken we uit in een matching-score per bedrijf. Daarnaast krijg je meteen de juiste ingangen per bedrijf om contact op te nemen wanneer je geïnteresseerd bent. Hoeft natuurlijk niet. Heb je liever dat het bedrijf contact met jou opneemt? Geen probleem! Per bedrijf kun je aangeven of het bedrijf contact met je mag opnemen.
Zit ik ergens aan vast als ik de BedrijvenWijzer invul?
Nee. Helemaal nergens aan. Dat is juist één van de basisbegrippen van de BedrijvenWijzer. Jij bent de baas. Je kan je dus rustig even oriënteren zonder dat morgen de inbox vol zit. Wanneer je aangeeft dat jouw beste matches (lees: top bedrijven in de buurt) contact mogen opnemen met jou, dan geven we je e-mailadres door. Uiteraard alleen als je daar zelf toestemming voor geeft. Kijk je liever even de kat uit de boom? Dan geef je simpelweg aan dat je liever zélf contact opneemt. Dan krijg je de contactgegevens van de juiste ingangen en ben jij volledig in charge. Dit kun je, nadat we het profiel voor je hebben aangemaakt en de matches zijn berekend, per bedrijf aangeven en uiteraard altijd wijzigen.
Wie heeft de BedrijvenWijzer bedacht?
Robert en Berry! Beide (oude) Technische Bedrijfskunde studenten van de Universiteit Twente. Wij weten als geen ander hoe lastig het is om een afstudeeropdracht of eerste baan te vinden. Soms zijn de bomen door het bos niet meer te zien. Elke vacature, elke website is weer anders. Laat staan dat je ook nog eens de beste keuze voor jou maakt. Daar willen we je graag mee helpen.
Welke studies doen mee met de BedrijvenWijzer?
Momenteel ondersteunen we een twintigtal studies van Hogeschool Saxion en Universiteit Twente. Dit breiden we uiteraard verder uit met als doel om alle studies in Twente te ondersteunen. Staat jouw studie er niet tussen en heb je wel interesse in de BedrijvenWijzer? Mail gerust naar [email protected]. Zet ons gerust aan het werk.
Hoe lees ik de resultaten van de BedrijvenWijzer?
Wij berekenen voor jou de beste matches op basis van je antwoorden op de vragenlijst (de link naar deze resultaten ontvang je via de mail). Voor elk bedrijf kun je inzien hoe je matcht met dat bedrijf qua persoonlijkheid, qua bedrijfscultuur en een overall match. Zowel de match qua jouw persoonlijkheid als bedrijfscultuur wordt uitgesplitst in tien elementen. Zie hieronder voor meer informatie.
Wat betekenen de persoonlijkheids-elementen?
Jouw match met een bedrijf qua persoonlijkheid wordt gebaseerd op tien elementen. Deze elementen komen direct of indirect terug in de vragenlijst die je hebt ingevuld. Elk bedrijf die meedoet met de BedrijvenWijzer heeft aangegeven naar wat voor persoonlijkheden ze op zoek zijn op basis van deze tien elementen. Doe hier dus je voordeel mee. In het bedrijfsprofiel wordt grafisch weergegeven hoe de overlap tussen jouw persoonlijkheid en de ‘gewenste’ persoonlijkheid vanuit het bedrijf is. De elementen zijn als volgt:
- Structureel werken. Bepaalt in hoeverre structuur in het werk belangrijk is. Een lage score betekent een voorkeur voor flexibel werken, een hoge score voor structureel werken.
- Zelfstandigheid. Bepaalt in hoeverre zelfstandig werken vereist is. Een lage score betekent voornamelijk samenwerken en een hoge score betekent met name zelfstandig werken.
- Visionair. Bepaalt in hoeverre je visionair ingesteld moet zijn. Een lage score betekent focus op day-to-day business, terwijl een hoge score aangeeft dat een langetermijnvisie benodigd is.
- Oriëntatie. Bepaalt in hoeverre je een specialist bent. Een lage score duidt een specialist aan, terwijl een hoge score een generalist aanduidt.
- Extraversie. Bepaalt in hoeverre je een introvert of extravert karakter nodig hebt. Een lage score geeft meer introvert aan, een hoge score meer extravert.
- Creativiteit. Bepaalt in hoeverre je creatief moet zijn bij dit bedrijf. Een lage score geeft aan dat er vaak ideeën moeten worden uitgewerkt en een hoge score geeft aan dat er vaak ideeën bedacht moeten worden.
- Genereus. Bepaalt in hoeverre je genereus je moet zijn. Een lage score duidt op meer rationele mensen en een hoge score duidt op meer genereuze personen.
- Zelfbewustzijn. Geef aan hoe je je verhoudt ten opzichte van het onbekende. Een lage score geeft aan dat je erg zelfverzekerd bent en een hoge score geeft aan dat je zelfbewust bent.
- Multi-tasking. Geeft aan in hoeverre multi-tasking belangrijk is. Een lage score geeft aan dat er meer focus is rondom single-task en een hoge score geeft aan dat multi-tasking part of the job is.
- Routine-matig. Geeft aan in hoe ver er behoefte is aan routines. Een lage score geeft een dynamische/onzekere omgeving aan, terwijl een hoge score een routinematige/rustige omgeving aangeeft.
Wat betekenen de bedrijfscultuur-elementen?
Jouw match met een bedrijf qua bedrijfscultuur wordt gebaseerd op tien elementen. Deze elementen komen direct of indirect terug in de vragenlijst die je hebt ingevuld. Elk bedrijf die meedoet met de BedrijvenWijzer heeft aangegeven hoe hun bedrijfscultuur in elkaar steekt. Doe hier dus je voordeel mee. De elementen zijn als volgt:
- Relatie met de baas. Bepaalt hoe formeel of informeel de relatie met de baas/leidinggevende. Een lage score duidt informeel aan en een hoge score formeel.
- Hiërarchie. Geeft de organisatiestructuur aan. Een lage score geeft een platte organisatie aan, een hoge score geeft een vrij hiërarchisch bedrijf aan.
- Grootte. Geeft aan hoe groot het bedrijf is/voelt. Een lage score betekent focus op day-to-day business, terwijl een hoge score aangeeft dat een langetermijnvisie benodigd is.
- Well-being. Bepaalt in hoeverre de betrokkenheid bij de mentale en fysieke gezondheid van de werknemer. Een lage score geeft een reactief karakter aan, een hoge score een proactief karakter.
- Ontwikkeling. Geeft aan hoe de ontwikkeling van de medewerkers is ingericht. Een lage score geeft weinig ontwikkeling/reactief beleid aan, een hoge score een proactief beleid met veel ontwikkelingsmogelijkheden.
- Relatie met collega’s. Geeft de relatie met de (directe) collega’s aan. Een lage score duidt op een informele sfeer en hoge score een formele sfeer.
- Internationaal. Geeft aan hoe internationaal het bedrijf georiënteerd is. Een lage score geeft een meer regionaal bedrijf weer en een hoge score een multinational.
- Strategie. Geef aan hoe de strategie van het bedrijf georiënteerd is. Een lage score geeft een puur winst gedreven bedrijf weer en een hoge score geeft een bedrijf weer dat zich volledig focust op duurzaamheid.
- Innovatief. Geeft aan hoe innovatief het bedrijf is. Een lage score geeft een stabiel bedrijf met alleen ‘nuttige’ verbeteringen aan, een hoge score geeft een erg innovatief bedrijf weer.
- Prestatiegericht. Geeft aan hoe de beloningsstructuur is ingericht. Een lage score geeft een beloning weer op basis van intrinsieke motivatie (waardering) en een hoge score geeft een extrinsieke motivatie aan (prestatie).
Hoe wordt de matching-score bepaald?
In het bedrijfsprofiel zie je drie matching-scores: persoonlijkheid, bedrijfscultuur en overall match. De persoonlijkheids-score wordt bepaald aan de hand van hoe goed jouw persoonlijkheid overeenkomt met wat voor type persoon het bedrijf zoekt. Dit zie je grafisch weergegeven in de radargrafiek, waar de oppervlakte aangeeft waar het bedrijf naar op zoek is en de lijn aangeeft hoe jij hebt gescoord. Hetzelfde geld voor de bedrijfscultuur. De overall match wordt bepaald op basis van de persoonlijkheids-, en cultuur-match en gecombineerd met hoe goed je overeenkomt met het type bedrijf (o.a. bedrijfsgrootte en in welke sectoren het bedrijf actief is en hoe dat overeenkomt met jouw interesses). Daarnaast heeft elk bedrijf specifieke wegingsfactoren voor ons algoritme, die aangeven hoe belangrijk het bedrijf bepaalde persoonlijkheids-, en cultuurelementen vindt. De overall match kan dus zowel lager als hoger uitvallen als simpelweg het rekenkundig gemiddelde van de persoonlijkheids-match en de cultuur-match. Wanneer een bedrijf niet op zoek is naar mensen van jouw studie wordt je sowieso niet gematcht.
Waarom word ik niet gematcht met een bedrijf dat volgens mij wel goed bij mij past?
Dat kan verschillende redenen hebben. Zo kan het bedrijf (momenteel) niet op zoek zijn naar iemand met jouw studie-achtergrond of de fase van de studie waar je nu in zit (bijvoorbeeld stage of afstuderen). Daarnaast kan het bedrijf buiten de top vallen en zijn er dus bedrijven die beter bij jou passen op basis van de door jou ingevulde BedrijvenWijzer.
De BedrijvenWijzer geeft aan dat ik hoog/laag scoor op een bepaald element, maar ik kijk daar heel anders tegen aan. Hoe zit dat?
De score op een bepaald persoonlijkheid of bedrijfscultuur element is gebaseerd op de ingevulde vragenlijst. Dit kan zowel als directe vraag of als indirecte vraag gesteld zijn. Ons algoritme probeert hier zo goed mogelijk inzicht in te bieden met een relatief weinig aantal vragen. Deze aanpak is gekozen om de BedrijvenWijzer laagdrempelig te houden. Niemand heeft zin in een vragenlijst van 200+ vragen. Dit geeft echter wel een uitdaging voor ons om de juiste inschatting te maken. Het kan dus een afwijking geven ten opzichte van jouw perceptie. We maken hier een zelflerend algoritme van, maar tijdens de pilot fase zal dit nog niet optimaal werken. Hoe meer mensen de BedrijvenWijzer invullen, hoe beter we de matching kunnen maken. Maak je ook niet teveel zorgen, want op het moment dat je in gesprek komt met een bedrijf, kun je natuurlijk gerust nader uitleg geven. Je ziet sowieso waar de bedrijven naar op zoek zijn qua persoonlijkheid en cultuur, dus fel ook zeker je eigen oordeel of je goed past. Feedback ontvangen we dan ook graag. Mail gerust naar [email protected].
Ik heb suggesties/opmerkingen voor de BedrijvenWijzer. Waar kan ik terecht?
Feedback, suggesties, commentaar en ongezouten meningen zien we graag in onze inbox! [email protected]